Savon Voima

Ennustamista energiatoimialalla

Savon Voimalla oli keväällä 2018 tarve hankkia uusi ympäristö ennustavan analytiikan prosessien suorittamiseen kustannustehokkaalla ja datan hallinnan kokonaisvaltaisesti huomioivalla tavalla.

Ready Solutions Oy toteutti asiakkaalleen konseptiinsa perustuvan sovelluksen, joka ratkaisi nuo tarpeet.

 

Toimituksen sisältö

 

Ready Solutions Oy:n toteuttama Machine Learning – sovellus rakennettiin yhdistelmänä Microsoftin Business Intelligence – tuotteita ja avoimen lähdekoodin R – kieltä, koska näillä saavutettiin asiakkaan tarpeita vastaava ratkaisu ilman perinteisten kaupallisten analytiikkaohjelmistojen aiheuttamia vuosittaisia lisenssi- ja ylläpitokustannuksia.

Toimitukseen kuului ennustemallien ja datavirtojen luomista uuteen ympäristöön sekä sovelluksen rakentaminen niin että ennustemallin tulosten käyttö ja mahdolliset laajennukset ovat mahdollisimman helposti tehtävissä.

Data Science ja koneoppimisen palveluiden kehittämisestä vastaava Ready Solutions Oy:n Senior Consultant Asko Kauppinen toteaa, että nykyisin analytiikan kehittämisprosessi, algoritmit ja data muodostava liiketoiminnan kehittämisessä lähes välttämättömän kolmikon.

Ready Solutionsin kokemuksen mukaan edistyneen analytiikan kehittämistä voidaan tehdä joustavasti eikä asiakkaan tarvitse etukäteen sitoutua valtaviin investointi – tai ylläpitokustannuksiin.

 

Millainen kehitystiimi tarvitaan?

Tätä projektia oli toteuttamassa Ready Solutions Oy:lta kolmehenkinen kehitystiimi:

  • Data Scientist
  • IT-arkkitehti
  • Integraatiokehittäjä

Projektin toteutus oli jaoteltu niin, että tiimin jäseniltä ei tarvittu täysiaikaista työpanosta, vaikka loppuvaiheen iteroiva kehitystyö onkin aina nopeatempoista. Teknisten taitojen lisäksi tarvitaan toimialatuntemusta, jota energia-alalla toimineilla projektitiimin jäsenilltä löytyi.

 

Teknologiat

 

ADMM, analytical data mining mart Machine Learning -konsepti auttoi paitsi toimituksen läpivientiajan lyhentämisessä, myös tuotettujen ennusteiden hyödyntämisessä muissa sovelluksissa. Konseptiin kuuluvia teknologioita ovat seuraavat:

  • SQL Server database
  • SQL Server Integration Services
  • R

Asiakasnäkökulma

Ratkaisun avulla ennustettiin energian kulutusta ja muuta asiakaskäyttäytymistä, Savon Voima hyödyntää ennusteita päivittäisissä prosesseissaan.

Niko Pehkonen, Savon Voiman ICT- ja digitalisaatiopäällikkö, arvioi että Ready Solutions Oy:n osaamistaso sekä energiatoimialan tuntemus merkitsivät suuresti hankintapäätöstä keväällä 2018 tehtäessä.

 

Haluatko tietää, miten tällainen ratkaisu toteutetaan?

 

Ready Solutions Oy:n Data Science – palveluista vastaava konsultti Asko Kauppinen tekee parhaillaan e-kirjaa työnimellä ”Koneoppiminen energiatoimialalla”’. Jos haluat saada ensimmäisten joukossa tämän teoksen niin tilaa uutiskirjeemme. Kirja on ilmainen sadalle ensimmäiselle yhteydenottajalle. 

Liittymällä uutiskirjeen tilaajaksi hyväksyt sen, että voimme lähettää sinulle uutiskirjeitä sekä tilannekatsauksen e-kirjan etenemisestä. Emme väärinkäytä tätä kiinnostustasi roskapostittamalla, emmekä jaa tietojasi ulkopuolisille!

Voit myös ottaa yhteyttä suoraan Askoon, jos haluat lisätietoja!

asko.kauppinen@readysolutions.fi

+358451374850